EN NY VÄG FÖR ETT BÄTTRE OCH MER SJÄLVSTÄNDIGT SMEDSTORPET?

Hej igen medlemmar! 😃

Efter snart ett år i styrelsen har vi lärt oss en hel del om vår förening. Och vi har tittat närmare på vår ekonomiska förvaltning, vårt underhållsbehov, vår underhållsplan, våra stadgar och vårt behov av medlemskap i Riksbyggen.

För den som inte vet detta så är Riksbyggens affärsidé att förvalta egna fastigheter, bygga nya fastigheter samt att sälja tjänster inom ekonomisk förvaltning, rådgivning och förvaltning av fastigheter till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen säljer en rad olika tjänster till sina bostadsrättsföreningar och oavsett om man behöver hjälp med någon som håller i stämmor, sitter i styrelser, juridisk hjälp, ekonomisk hjälp eller utbildning så finns en tjänst hos Riksbyggen som kan köpas.

Riksbyggen har också en intresseförening för alla föreningar som är medlemmar i Riksbyggen.

Som medlem i Riksbyggen är våra stadgar starkt knutna till Riksbyggens krav på utformning och Riksbyggen måste godkänna alla förändringar i stadgar vi vill genomföra. Riksbyggen har också med representanter i vår styrelse som deltar i våra styrelsemöten.

Kort sagt så är vi alltså starkt kontrollerade av Riksbyggen via stadgarna samtidigt som Riksbyggen lever på att sälja tjänster till oss.

HUR TYCKER VI ATT VÅRT SAMARBETE MED RIKSBYGGEN FUNGERAT I PRAKTIKEN?

Enligt vår mening så har vi identifierat följande problemområden i samarbetet med Riksbyggen.

1. Riksbyggen är mer intresserade av att sälja sina tjänster än att genuint hjälpa oss.

2. Riksbyggens normalstadgar är utformade för hyresfastigheter och inte för parhusområden på landet.

3. Samarbetet med riksbyggen leder till onödigt mycket stök, irritation och extraarbete för styrelsen.

4. Riksbyggens medarbetare saknar nödvändig kompetens och erfarenhet för att ge oss det stöd just vi behöver.

5. Riksbyggens systemstöd är undermåliga, inte användarvänliga och saknar grundläggande funktionalitet.

6. Samarbetet med Riksbyggen kostar föreningen stora pengar.


HUR SER ALTERNATIVEN UT TILL RIKSBYGGEN?

Det finns gott om alternativ till Riksbyggen gällande tjänster för ekonomisk förvaltning. HSB, SBC, Nabo, Svefab, MBF, AllaBrf är några exempel på företag som säljer liknande tjänster. Störst i Sverige är HSB, Riksbyggen, SBC och Nabo.

HSB och Riksbyggen har funnits i många år och har många medlemmar eftersom många hyresfastigheter ombildats till bostadsrätter, samt att dessa två har som affärside att bygga lägenheter för uthyrning och försäljning som bostadsrätter.

Nabo är det nya stjärnskottet i den här världen och är specialiserat på förvaltning för bostadsrätter. Nabo är också ensamma om helt egenutvecklade heltäckande IT-system och verktyg som stöd för sina medlemmar, till skillnad från övriga aktörer. Nabo kommer dessutom att vara i särklass störst av alla aktörer innan utgången av 2022 då väldigt många föreningar just nu byter till dessas tjänster, och SBC ingått i ett samarbete där SBC fasar ut sina system och ersätter dem med Nabos affärssystem. T.o.m Simpleko (ett dotterbolag till Riksbyggen med ca 1000 kunder) använder numera Nabos förvaltningsplattform.

Efter kontroll med Nabo kommer de tjänster vi idag köper av Riksbyggen att kosta oss 50.000 kr årligen, istället för de 60.000 vi betalar till Riksbyggen. En besparing således, samtidigt som vi får tillgång till betydligt bättre verktyg och tjänster, och mer professionell personal. Årets utformning av poströster vid årsstämman kom t.ex från Nabo, efter att Riksbyggen inte klarat av att utforma poströster efter våra behov.

VÅR REKOMMENDATION

Vi ser att vi behöver förändra våra stadgar en hel del. Stora delar av de texter som återfinns i stadgarna är inte relevanta för oss, och mycket saknas i stadgarna som gäller för oss men inte för den typiska lägenheten i en hyresfastighet. Vi passar inte i en “standardmall” hos Riksbyggen.

Vidare så tycker vi att vi bör kunna köpa tjänster för ekonomisk förvaltning hos vem vi vill, och att vi borde vara fristående som förening – och inte så hårt bundna/knutna till en leverantör. Dessutom så är vi inte nöjda med vare sig den service eller de tjänster vi har fått. Och tycker tvärtom att föreningen har blivit lurad av Riksbyggen i samband med deras tjänster.

Vi rekommenderar därför att vi lämnar som medlem i Riksbyggen och blir fristående. Som fristående är vi fria att köpa tjänster av vem vi vill (inklusive Riksbyggen) och är inte beroende av någon för utformning av våra stadgar.

Vad tycker ni? Vi funderar på att genomföra en första omröstning i frågan på extrastämman i Augusti (där vi ska rösta igenom stadgeändringarna en andra gång)

Hälsar,
Styrelsen Smedstorpet

Lämna en kommentar