Frigörelse

Här följer bakgrund, information och motivering till frigörelse från Riksbyggen.

Bakgrund: För att kunna bli en bostadsrättsförening som äger Riksbyggen är det ett krav att föreningen antar Riksbyggens normalstadgar, vilket innebär att Riksbyggen får en ledamot och en suppleantplats i föreningens styrelse.

Som medlem i Riksbyggens ekonomiska förening måste vi således anta Riksbyggens normalstadgar, vilket vi gör. Riksbyggens normalstadgar gör gällande att:

§ 65 ÄNDRING AV STADGARNA/

Godkännande av Riksbyggen och registrering

Utöver vad som krävs enligt ovan gäller för att beslutet ska vara giltigt att Riksbyggen godkänner detsamma.

Vidare säger normalstadgarna att:

§ 71 MEDLEMSKAP I RIKSBYGGEN INTRESSEFÖRENING

För medlemskap i Riksbyggen ekonomisk förening krävs att bostadsrättsföreningen är medlem l intresseföreningen för Riksbyggens bostadsrättsföreningar där bostadsrättsföreningen har sin verksamhet och via denna är andelsägare i Riksbyggen ekonomisk förening.

Samt, reglerna för medlemskap i Riksbyggens intresseförening, som säger att:

Medlemskap i Intresseföreningen kan beviljas av Riksbyggen förvaltade bostadsrättsföreningar och kooperativa hyresrättsföreningar inom Intresseföreningens verksamhetsområde, vilka antagit av Riksbyggen godkända stadgar. Av Riksbyggen förvaltad anses den som har avtal med Riksbyggen om minst ekonomisk förvaltning.


Vår förening är alltså inlåst i Riksbyggen via våra stadgar. Om vi säger upp den ekonomiska förvaltningen och väljer en annan förvaltare, så får vi massor av problem. Och om vi vill ändra stadgarna så måste Riksbyggen godkänna ändringar. Vi är således till viss del livegna.

Detta tycker inte vi i styrelsen är så bra. 🙂

Vi föreslår därför att vi frigör oss från Riksbyggen och blir fristående, som många andra föreningar redan gjort. Av Sveriges ca 31 000 bostadsrättsföreningar är ca 6 000 anslutna till de gamla drakarna HSB eller Riksbyggen. Den absoluta majotiteten är fristående.

För att förklara och motivera vår ståndpunkt, och samtidigt ge information om vad det innebär att vara en Riksbyggenförening för oss, så har vi sammanställt den här sektionen med frågor och svar.

Hör gärna av er om ni tycker att någon fråga saknas.

När vi i föreningen pratar om "Riksbyggen" så brukar vi mena något av 3 saker.

1. Riksbyggens ekonomiska förening (som vi är medlemmar och delägare i)
Genom medlemskapet får vi (enligt Riksbyggen):
  •  återbäring på förvaltningstjänster som föreningen köpt av Riksbyggen under föregående år. (Vi fick 1.400kr i återbäring 2019 för att ha köpt ekonomisk förvaltning för 65.000kr. 2020 fick vi inget. P.g.a Covid sades det)
  • möjlighet att påverka hur Riksbyggen ska utvecklas för att kunna leverera ännu större medlemsnytta i framtiden. Det är ju faktiskt ni som är våra ägare. (Not. Inget vi utnyttjar eller bryr oss om..)
  • tillgång till en rad lokala utbildningar och temakvällar som gör att er styrelse blir bättre rustad att hantera de utmaningar det innebär att driva en bostadsrättsförening. Se aktuella utbildningar. (Not: Till viss kostnad..)
  • en styrelseledamot från Riksbyggen, med vår samlade kunskap i ryggen och med uppdraget att se till föreningens bästa i alla lägen. (Not: Som oftast inte kan tillräckligt och måste "kolla upp med deras jurister".. Eller som meddelar rena felaktigheter. )
  • tillgång till en rad prisvärda tjänster och produkter som vi handlat upp och kvalitetssäkrat, till exempel inom försäkring, el, revision, bredband m.m. (Not. T.ex målning för 180.000 per lägenhet som borde ha kostat 50.000. Eller onödiga OVK, Statuskontroller och andra tjänster vi inte behöver eller som är undermåliga )
  • ett medlemskap i en organisation som på alla nivåer påverkar för stärkande av bostadsrätten som boendeform. (Not. Inget som berör oss)

2. Riksbyggens intresseförening (som vi också är medlemmar i)
Genom intresseföreningen har vi möjlighet att påverka framtida bostadsbyggande, samt att köpa utbildningar (Not. Som andra leverantörer erbjuder gratis).

3. Riksbyggen ekonomisk förvaltning
Detta är den tjänst vi köper (enligt Riksbyggens krav) för ekonomisk förvaltning. Riksbyggens ekonomiska förening har lokala organisationer som säljer dessa tjänster.
När föreningen bildades valde medlemmarna att försöka bedriva föreningen som ett kooperativ, vilket man ansåg stämma med Riksbyggens filosofi.
Nej, all egendom (mark och fastigheter) ägs av oss medlemmar genom vår ekonomiska förening, under namnet "Riksbyggen Bostadsrättsförening Smedstorpet nr 2".

Föreningen är alltså som ett "bolag" där vi alla är delägare. Riksbyggen äger ingenting hos oss.

Se mer om vårt "bolag" på https://www.allabolag.se/7696019541/riksbyggen-bostadsrattsforening-smedstorpet-nr-2
Kort svar: Inga. 🙂

Långt svar.
Alla tjänster vi köper av Riksbyggen kan vi få betydligt billigare och bättre annorstädes. Den lilla återbäring vi får genom medlemskapet i Riksbyggen gör ingen skillnad.

Exempel: Kostnad för ekonomisk förvaltning: 65.000kr. Återbäring: 1.400kr. Nettokostnad: 63.600kr. Erhållen offert från Nabo: 50.000kr

Så inga specifika fördelar med just medlemskapet.
Här är en kort lista över nackdelar vi upptäckt.
  1. Att vi är livegna och inte har eget ägandeskap över vår förenings stadgar.
  2. Att normalstadgarna är utformade för hyresfastigheter i städer framför parhus med tomt på landsbygd.
  3. Att vi inte kan köpa ekonomisk förvaltning av vem vi vill och är tvingade till Riksbyggens system
  4. Att vi får betala mer för just t.ex ekonomisk förvaltning.
  5. Att vi inte kan använda oss av mer moderna IT-system/lösningar som underlättar vårt arbete och ökar vår ekonomiska trygghet.
  6. Att vi blir beroende av kompetensen hos Riksbyggens personal (som skiftar över tid baserat på vem som jobbar "just nu". Personalomsättningen är ganska hög.
  7. Att Riksbyggen är väldigt intresserade av att sälja sina tjänster och tjäna pengar på oss, snarare än att ge oss den service vi behöver.
Inom ekonomisk förvaltning ingår att sköta löpande redovisning, bokslut, budget, finansiella prognoser för föreningens räkning. Som en bokföringsbyrå. Men även en del annat som en bostadsrättsförening är i behov av, t.ex utskick av hyresavier, kontroll av inbetalda avgifter och påminnelser vid förseningar etc.

En mer komplett beskrivning om detta finns på https://nabo.se/vara-tjanster/ekonomisk-forvaltning.
Inte tryggare än vanligt. Den "trygghet" som kan upplevas som bra är att Riksbyggen har ledamot med i styrelsen. Är medlemmarna oroliga för att en styrelse t.ex ska springa iväg och göra olagligheter med föreningens medel så kan en ledamot från Riksbyggen kännas som en trygghet.

Men verkligheten är sådan att styrelsen tecknar firman och har möjlighet att begå olagligheter oavsett vad som sagts på styrelsemöten. En extern ledamot tillför således ingen trygghet i en sådan situation.

Den går att öka medlemmarnas trygghet med styrelse genom att använda IT-stöd som ger fullständig transparens gällande t.ex betalningar till ALLA i styrelsen. Och som då minskar risk att oegentligheter sker. Men sådant stöd erbjuder inte Riksbyggens IT-system, vilket också är en bidragande anledning till att vi vill byta leverantör.

En professionell extern ledamot är bra som bollplank om man har en oerfaren styrelse. Men en sådan ledamot kan köpas in från många aktörer. Det finns ingen anledning att tvingas ha Riksbyggens ledamöter.
Då behöver föreningen byta styrelse, eller köpa in fler tjänster för förvaltning från externa leverantörer. Och om man behöver köpa in tjänster så är det bra att ha olika alternativ att kunna vända sig till, för att få bra pris t.ex. Istället för att tvingas köpa av EN leverantör.
Namnbyte: Föreningens namn ändras till Bostadsrättsföreningen Smedstorpet.

§ 1 FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE
Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Smedstorpet.

Följande texter i stadgarna tas bort:

§ 4 FÖRENINGENS MEDLEMMAR
Medlemskap kan beviljas
• Riksbyggen ekonomisk förening, nedan ”Riksbyggen”.


§ 48 Ledamöte och suppleanter
Styrelsen ska bestå av 3-7 styrelseledamöter och 3-7 styrelsesuppleanter vilka utses enligt följande,
a) föreningsstämman väljer tre (3) till sju (7) ledamöter samt minst en (1) och högst sju (7) suppleanter,
b) Riksbyggen utser en (1) ledamot och en (1) suppleant.

Styrelseledamöterna och suppleanterna som väljs av stämman ska vara medlemmar i föreningen eller vara bosatta i föreningens hus och tillhöra bostadsrättshavares familjehushåll.
Vidare är person som utsetts av Riksbyggen behörig att vara ledamot eller suppleant

§ 65 ÄNDRING AV STADGARNA
Godkännande av Riksbyggen och registrering
Utöver vad som krävs enligt ovan gäller för att beslutet ska vara giltigt att Riksbyggen godkänner detsamma.


§ 71 MEDLEMSKAP I RIKSBYGGEN INTRESSEFÖRENING
För medlemskap i Riksbyggen ekonomisk förening krävs att bostadsrättsföreningen är medlem l intresseföreningen för Riksbyggens bostadsrättsföreningar där bostadsrättsföreningen har sin verksamhet och via denna är andelsägare i Riksbyggen ekonomisk förening. Beslut som innebär att föreningen begär sitt utträde ur intresseföreningen blir giltigt om samtliga röstberättigade är ense om det. Beslutet är även giltigt, om det har fattats på två på varandra följande föreningsstämmor och minst 2/3 av de rostande på den senare stämman gått med på beslutet